به مارکوپکس خوش آمدید

Qr کد چیست؟

qr کد چیست

چکیده مقاله

آنچه در این مقاله خواهید خواند:

ما همگی تاکنون مطالبی را درمورد کد کیو آر (QR) شنیده‌ایم و در روزمره نیز از آن استفاده کرده‌ایم.

اما برای مهندسین حوزه IT در هر زمینه‌ای ممکن است نیاز به آشنایی بیشتری با QR کد باشد.

بنده به همراه همکارانام در حوزه فناوری اطلاعات سلامت و درمان به دنبال آشنایی بیشتر و استفاده بهینه از کد QR در زمینه پزشکی بودیم که در این مقاله به معرفی کامل QR میپردازیم.

کد QR چیست؟

QR مخفف عبارت (Quick Response Code) یا «کدهای واکنش سریع» است. کد QR نوعی بارکد است که به راحتی توسط دستگاه دیجیتال قابل خواندن است و اطلاعات را به صورت مجموعه‌ای از پیکسل‌ها در یک شبکه مربع شکل ذخیره می‌کند.

در حالی که ممکن است کدهای QR ساده به نظر برسند، اما می‌توانند داده های زیادی را ذخیره کنند. هرچند مهم نیست که چه مقدار داده حاوی آنها است، بلکه زمانی که کد QR اسکن می‌شود، باید به کاربر امکان دسترسی فوری به اطلاعات را بدهد . به همین دلیل است که به آن کد پاسخ سریع می‌گویند.

تاریخچه پیدایش QRCode

اولین سیستم کد QR در سال ۱۹۹۴ توسط شرکت ژاپنی، یکی از زیرمجموعه‌های تویوتا اختراع شد. آنها به روش دقیق‌تری برای ردیابی وسایل نقلیه و قطعات در طول فرآیند تولید نیاز داشتند. برای رسیدن به این هدف، آنها نوعی بارکد را توسعه دادند که می‌توانست کاراکترهای الفبایی را رمزگذاری کند.

qr کد

تیم توسعه‌ دهنده کد QR می‌خواست اسکن کد را آسان کند تا کارمندان زمان را برای دریافت آن تلف نکنند. آنها همچنین می‌خواستند که طراحی متمایز داشته باشد تا تشخیص آن آسان باشد. این باعث شد که آنها شکل مربع نمادینی را انتخاب کنند که هنوز هم استفاده می‌شود.

Denso Wave کد QR خود را در دسترس عموم قرار داد و اعلام کرد که از حقوق ثبت اختراع خود استفاده نمی‌کنند. این بدان معناست که هر کسی می تواند کدهای QR بسازد و استفاده کند.

پذیرش اولیه این ایده کند بود. با این حال، در سال ۲۰۰۲، اولین تلفن‌های همراه حاوی خواننده‌های QR داخلی در ژاپن به بازار عرضه شد. استفاده از تلفن های هوشمند منجر به افزایش تعداد شرکت‌هایی شد که از کدهای QR استفاده می‌کردند.

در سال ۲۰۲۰، Denso Wave به بهبود طراحی اولیه خود ادامه داد. کدهای QR جدید آنها شامل قابلیت ردیابی، حفاظت از برند و اقدامات ضد جعل می‌باشد. کاربردهای جدیدی برای کد QR وجود دارد، از انتقال پرداخت ها تا تعیین موقعیت اشیا.

کد QR چه تفاوتی با بارکد UPC1D (یک بعدی) دارد؟

تفاوت QRکد با UPC1D
تفاوت QRکد با UPC1D

بارکدهای استاندارد فقط در یک جهت قابل خواندن هستند، از بالا به پایین. این بدان معناست که آنها فقط می‌توانند مقدار کمی از اطلاعات را، معمولاً در قالب الفبایی، ذخیره کنند. اما یک کد QR در دو جهت خوانده می شود، از بالا به پایین و از راست به چپ. این یعنی داده های بیشتری را در خود جای دهد.

همچنین بارکد (UPC / EAN) تا ۳۰ عدد را نشان می‌دهد، در حالیکه یک بارکد QR می تواند اطلاعاتی به وسعت ۷۰۸۹ عدد را ذخیره کند! این مقدار عظیمی از اطلاعات است که لینک‌دهی به چیزهایی از قبیل فیلم‌ها، فیس بوک یا توییتر و یا مجموعه‌ای از صفحات وب سایت‌های دیگر توسط کد QR را ممکن می‌سازد.

این ویدیو را در ببینید که کدهای QR مخرب را بشناسید و از خود محافظت کنید:

چه چیزی را می‌توان به صورت یک QR کد در آورد؟

اگر شما یک گوشی هوشمند مثل آی فون، آندروید و یا بلک بری داشته باشید، تعدادی از برنامه‌های مختلف اسکنر بارکد را در اختیار خواهید داشت، مانند Red Laser و Barcode Scanner. اسکنر QR قادر به خواندن و رمزگشایی داده‌ها از یک کد QR می‌باشد. اکثریت این امکانات کاملا رایگان بوده و شما برای استفاده از آن کافیست یکبار آن را نصب کنید و با استفاده از دوربین موبایل خود کد QR را اسکن کنید تا گوشی شما به طور خودکار داده‌های کد گذاری شده را برای شما رمزگشایی کند.

کد QR را چه جاهایی می‌توان قرار داد؟

پاسخ این است که تقریبا در هر نقطه، کد QR چاپ شده را می‌توان در روزنامه‌ها، مجلات، جزوه و بر روی کارت‌های ویزیت قرار داد. علاوه بر این می‌توان آنها را بر روی بسته‌ بندی محصول و یا برچسب، یا در تابلوهای تبلیغاتی و یا حتی دیوار به نمایش گذاشت. شما حتی می‌توانید یک کد QR را بر روی بدن خود خال‌ کوبی کنید!

شما می‌توانید کدهای QR را بر روی یک وب سایت استفاده کنید، اما آنها را نباید به طور کلی به عنوان یک جایگزین برای لینک‌های قدیمی استفاده کرد، زیرا بدیهی است که کاربر آنلاین هنوز ترجیح می‌دهد که بجای اسکن یک کد QR با تلفن همراه، بر روی لینک سایت کلیک کند.

انواع کاربردهای QR-codes؟

این نوع رمزینه‌ها (QR-codes) که در ابتدا با هدف استفاده در تولید تجهیزات صنعتی ابداع شد، امروزه کاربردهای گسترده‌ای پیدا کرده‌اند، که از مهمترین دلایل آن: اطلاعات زیادی است که QR کدها قادرند در خود ذخیره کنند به طوری که یک QR کد قادر است تا ۷۰۸۹ رقم عددی را در خود نگهداری نماید، همچنین به واسطه پیشرفت سال‌های اخیر در صنعت تلفن‌های همراه، قابلیت خواندن (اسکن) و انتقال اطلاعات گوناگون نهفته در این رمزینه‌ها، توسط دوربین تلفن‌های همراهی که دارای نرم افزار خواندن کد(Reader Code) باشند، برای همگان به راحتی فراهم شده است.

رمزینه پاسخ سریع (QR-code) هم ‌اکنون در مفهومی بسیار وسیع‌تر در اروپا و آسیای شرقی مورد استفاده قرار می‌گیرد، در روزنامه‌ها کاربرد فراوان پیدا کرده و در تبلیغات، شرکت‌ها “رمزینه پاسخ سریع (QR-Code)” خود را در روزنامه به چاپ می‌رسانند که حاوی اطلاعات خودشان است. در بعضی از شهرهای اروپایی برای دادن اطلاعات مختلف به گردشگران از این کدها استفاده می‌شود. به طور کلی این رمزینه ها می‌توانند در مجلات، تابلوها، اتوبوس‌ها، کارت‌های بازرگانی و یا در هر چیزی که کاربران آن نیاز به اطلاعات دارند(حتی روی باطری تلفن همراه یا لپ تاپ)، استفاده شوند.

کاربرد QRCode در حوزه سلامت و درمان

اخیراً، آنها نقش کلیدی در کمک به ردیابی قرار گرفتن در معرض ویروس کرونا و کاهش سرعت انتشار این ویروس داشته اند.

استفاده از آن‌ها در ثبت اطلاعات اولیه و پزشکی بیمار در پرونده

استفاده در ذخیره و نمایش تصاویر پزشکی بیماران

برای آشنایی با نحوه کارکرد QR در تصویربرداری اینجا کلیک کنید.

مجله مارکوپکس

آخرین مقاله‌ها

سیستم اطلاعات رادیولوژی
مجله مارکوپکس

سیستم اطلاعات رادیولوژی : مدیریت گردش کار

سیستم اطلاعات رادیولوژی : مدیریت گردش کار تصویربرداری از اهمیت بسیاری در خدمات درمانی برخوردار است، و در تشخیص و درمان اکثر موارد پزشکی کمک

مجله مارکوپکس

Hanging Protocol

پروتکل نمایش Hanging چیست؟ پروتکل Hanging در زمینه تصویربرداری پزشکی، به محموعه‌ای از قوانین و دستورالعمل‌هایی اشاره دارد که نحوه چیدمان نمایش تصاویر پزشکی را

مجله مارکوپکس

دیویژن(نسخه ۱۴.۵۰.۵)

نرم افزار  دیویژن برای طیف گسترده‌ای از کاربران و متخصصین طراحی شده تا همه‌ی نیاز‌های مختلف را به بهترین شکل ،سهولت و امنیت بالا تامین

تازه‌های مارکوپکس

به دنبال مطلب خاصی هستید؟