نیکولا تسلا (۱۸۵۶–۱۹۴۳)، مهندس برق و مخترع صربستانی، در سال ۱۸۸۷، آزمایش با لولههای خلا بدون الکترود را آغاز کرد. تسلا که پیش از این اولین بلندگو و موتور القایی را اختراع کرده بود، در سال ۱۸۸۶ شرکت خود را با نام «Tesla Electric Light & Manufacturing» تاسیس کرد.
در سال ۱۸۹۷ اولین موتور القایی جریان متناوب را اختراع کرد و سال بعد اصول سیمپیچ تسلا را ایجاد کرد. لولههای بدون الکترود با استفاده از اثر برمشترالانگ (یا تابش ترمزی)، پرتو ایکس X تولید میکنند.
تسلا در آن زمان نمیدانست که این لوله با انتشار الکترون از الکترود منفرد به کمک ترکیبی از تابشهای میدان الکترونی و ترمویونیک کار میکند. زمانیکه ولتاژ منفی حاصل از خروجی نوسانی ولتاژ بالای سیمپیچ تسلا به اوج خود میرسید، الکترون ها آزاد شده و سپس به شدت توسط میدان الکتریکی نزدیک الکترود دفع میشدند.
در اثر برخورد الکترون ها با محفظه شیشهای، پرتو ایکس X تولید شد. با این حال، تسلا به اهمیت این پرتوها پی نبرد و گمان کرد که این پرتوها نوعی امواج طولی هستند.
اگرچه او در اوایل حدود سال ۱۸۹۲ مشاهده کرد که پوست ممکن است در اثر این پرتوها آسیب ببیند، اما متوجه نشد که این خود پرتوها هستند که به صورت ذاتی مضر هستند. حتی باور بر این است که تسلا موفق شد تصاویری از استخوانهای دست خود به دست آورد اما یافتههای خود را در سطحی گسترده، منتشر نکرد.
اگرچه در حال حاضر سهم تسلا در کشف اولیه پرتو ایکس X بسیار فراموش شده است، اما نبوغ وی در زمینه اختراعات، میراث بزرگی برای اختراعات حوزه مهندسی برق در جهان به جا گذاشته است و امروزه بابت واحد SI کمیت چگالی شار مغناطیسی، که به نام وی نامگذاری شده است، در یادها ماندگار شده است.
تسلا این تصویر را در سال ۱۸۹۶ با اشعه ایکس تولید شده توسط لوله خلا خودش بدست آورده است.
منبع: کتاب The history of radiology