دیابت چیست؟ دیابت یک بیماری سلامتی مزمن (طولانی مدت) است که بر نحوه تبدیل غذا به انرژی توسط بدن تأثیر می گذارد.
بیشتر غذایی که می خورید به قند (گلوکز نیز نامیده می شود) تجزیه شده و در جریان خون شما آزاد می شود. هنگامی که قند خون شما بالا می رود، این امر به لانکراس شما نشان می دهد که انسولین آزاد می کند. انسولین مانند یک کلید برای وارد کردن قند خون به سلولهای بدن شما برای استفاده به عنوان انرژی عمل می کند.
اگر مبتلا به دیابت هستید، بدن شما انسولین کافی تولید نمی کند یا نمی تواند از انسولین ساخته شده به اندازه لازم استفاده کند. وقتی انسولین کافی وجود ندارد یا سلول ها به انسولین پاسخ نمی دهند، قند خون بیش از حد در جریان خون شما باقی می ماند. با گذشت زمان، این می تواند مشکلات جدی بهداشتی مانند بیماری قلبی، از دست دادن بینایی و بیماری های کلیوی ایجاد کند.
برای دیابت هنوز درمانی وجود ندارد، اما کاهش وزن، خوردن غذای سالم و تحرک می تواند واقعاً کمک کند. مصرف دارو در صورت لزوم، دریافت آموزش در خصوص مدیریت دیابت و استمرار ویزیت های پزشک برای دریافت مراقبت های بهداشتی نیز می تواند از تأثیر دیابت در زندگی شما بکاهد.
انواع دیابت
سه نوع اصلی دیابت وجود دارد: نوع ۱ ، نوع ۲ و دیابت بارداری (دیابت در دوران بارداری).
دیابت نوع ۱
تصور می شود که دیابت نوع ۱ ناشی از واکنش خود ایمنی (وضعیتی که در آن بدن به اشتباه به خود حمله می کند) است، که بدن شما را از ایجاد انسولین متوقف می کند. تقریباً ۵-۱۰٪ از افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ دارند. علائم دیابت نوع ۱ اغلب به سرعت ایجاد می شوند. این معمولاً در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان تشخیص داده می شود. اگر دیابت نوع ۱ دارید، برای زنده ماندن باید هر روز انسولین مصرف کنید. در حال حاضر، هیچ کس نمی داند که چگونه از دیابت نوع ۱ جلوگیری کند.
دیابت نوع ۲
با دیابت نوع ۲، بدن شما از انسولین به خوبی استفاده نمی کند و نمی تواند قند خون را در سطح طبیعی نگه دارد. حدود ۹۰-۹۵٪ افراد دیابتی نوع ۲ دارند. این بیماری در طی سالیان متمادی ایجاد می شود و معمولاً در بزرگسالان (اما بیشتر در کودکان، نوجوانان و جوانان) تشخیص داده می شود. ممکن است هیچ علائمی مشاهده نکنید، بنابراین مهم است که اگر در معرض خطر هستید، قند خون خود را آزمایش کنید. با تغییر سبک زندگی سالم مانند کاهش وزن، خوردن غذای سالم و تحرک، می توان از دیابت نوع ۲ پیشگیری کرد یا آن را به تأخیر انداخت.
دیابت بارداری
دیابت بارداری در زنان بارداری که هرگز دیابت نداشته اند ایجاد می شود. اگر به دیابت بارداری مبتلا هستید، کودک شما بیشتر در معرض خطر سلامتی است. دیابت بارداری معمولاً پس از تولد کودک شما از بین می رود اما احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ در اواخر زندگی را افزایش می دهد. کودک شما به احتمال زیاد در کودکی یا نوجوانی دچار چاقی می شود و در اواخر زندگی نیز به دیابت نوع ۲ مبتلا می شود.
پیش دیابت
در ایالات متحده، ۸۸ میلیون بزرگسال-بیش از ۱ در هر ۳ نفر- به دیابت مبتلا هستند. علاوه بر این، بیش از ۸۴٪ آنها نمی دانند که به آن مبتلا هستند. با ابتلا به دیابت، سطح قند خون بالاتر از حد طبیعی است، اما هنوز به اندازه کافی بالا نیست که به عنوان دیابت نوع ۲ تشخیص داده شود. پیش دیابت خطر ابتلا به دیابت نوع ۲، بیماری های قلبی و سکته را افزایش می دهد. خبر خوب این است که اگر شما به دیابت مبتلا هستید، یک برنامه تغییر سبک زندگی که توسط CDC شناخته شده است، می تواند به شما کمک کند قدم های سالمی را برای بدست آوردن سلامتی خود بردارید.
عوامل خطر دیابت
دیابت نوع ۱
تصور می شود که دیابت نوع ۱ ناشی از واکنش خود ایمنی (وضعیتی که در آن بدن به اشتباه به خود حمله می کند) است، که بدن شما را از ایجاد انسولین متوقف می کند. عوامل خطر برای دیابت نوع ۱ به اندازه دیابت نوع ۲ و پیش دیابت مشخص نیست. عوامل خطر شناخته شده عبارتند از:
- سابقه خانوادگی: داشتن پدر و مادر، برادر یا خواهر مبتلا به دیابت نوع ۱
- سن: شما می توانید در هر سنی به دیابت نوع ۱ مبتلا شوید، اما بیشتر در سنین کودکی، نوجوانی یا جوانی ایجاد می شود
در ایالات متحده آمریکا، سفیدپوستان بیشتر از آفریقایی-آمریکایی ها و آمریکایی های اسپانیایی تبار / لاتین به دیابت نوع ۱ مبتلا می شوند.
در حال حاضر، هیچ کس نمی داند که چگونه می توان از دیابت نوع ۱ جلوگیری کند.
دیابت نوع ۲
شما در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ هستید اگر:
- پیش دیابت داشته باشید
- اضافه وزن داشته باشید
- ۴۵ سال یا بیشتر داشته باشید
- پدر یا مادر، برادر یا خواهر مبتلا به دیابت نوع ۲ داشته باشی
- کمتر از ۳ بار در هفته از نظر جسمی فعال باشید
- به دیابت حاملگی (دیابت در دوران بارداری) مبتلا شده اید و یا نوزادی با وزن بیش از ۹ پوند به دنیا آورده اید
از بومیان آمریکایی-آفریقایی تبار، اسپانیایی تبار / لاتین، هندی آمریکایی یا آلاسکا بومی هستید
(برخی از ساکنین جزایر اقیانوس آرام و آمریکایی های آسیایی تبار نیز در معرض خطر بیشتری هستند)
اگر به بیماری کبد چرب غیر الکلی مبتلا هستید، ممکن است در معرض خطر دیابت نوع ۲ نیز باشید.
شما می توانید با تغییر ساده و اثبات شده در سبک زندگی مانند کاهش وزن در صورت اضافه وزن، داشتن برنامه ی غذایی سالم و داشتن فعالیت بدنی منظم، از دیابت نوع ۲ پیشگیری کرده یا آن را به تأخیر بیندازید.
پیش دیابت
شما در معرض خطر ابتلا به پیش دیابت هستید اگر:
- اضافه وزن داشته باشید
- ۴۵ سال یا بیشتر داشته باشید
- پدر یا مادر، برادر یا خواهر مبتلا به دیابت نوع ۲ داشته باشید
- کمتر از ۳ بار در هفته از نظر جسمی فعال باشید
- به دیابت حاملگی (دیابت در دوران بارداری) مبتلا شده اید و یا نوزادی با وزن بیش از ۹ پوند به دنیا آورده اید
از بومیان آمریکایی-آفریقایی تبار، اسپانیایی تبار / لاتین، هندی آمریکایی یا آلاسکا بومی هستید
(برخی از ساکنین جزایر اقیانوس آرام و آمریکایی های آسیایی تبار نیز در معرض خطر بیشتری هستند)
شما می توانید با تغییر در سبک زندگی ساده و اثبات شده مانند کاهش وزن در صورت اضافه وزن، داشتن برنامه ی غذایی سالم و داشتن فعالیت بدنی منظم، از پیش دیابت جلوگیری کرده یا سرعت رشد آن را معکوس کنید. برنامه ملی پیشگیری از دیابت با هدایت CDC می تواند به شما کمک کند تغییرات سالمی داشته باشید که نتایج ماندگاری داشته باشد.
دیابت بارداری
شما در معرض خطر ابتلا به دیابت حاملگی (دیابت در دوران بارداری) هستید در صورتی که:
- در دوران بارداری قبلی دیابت بارداری داشته باشید
- نوزادی با وزن بیش از ۹ پوند به دنیا آورده باشید
- اضافه وزن داشته باشید
- بیش از ۲۵ سال سن داشته باشید
- سابقه خانوادگی دیابت نوع ۲ داشته باشید
- یک اختلال هورمونی بنام سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) داشته باشید
- از بومیان آمریکایی-آفریقایی تبار، اسپانیایی تبار / لاتین، هندی آمریکایی یا آلاسکا بومی باشید
(برخی از ساکنین جزایر اقیانوس آرام و آمریکایی های آسیایی تبار نیز در معرض خطر بیشتری هستند)
دیابت بارداری معمولاً پس از تولد کودک شما از بین می رود اما احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ در اواخر زندگی را افزایش می دهد. کودک شما به احتمال زیاد در کودکی یا نوجوانی دچار چاقی می شود و در اواخر زندگی نیز به دیابت نوع ۲ مبتلا می شود.
قبل از باردار شدن، در صورت داشتن اضافه وزن، ممکن است بتوانید با کاهش وزن، سبک زندگی سالم تر و داشتن فعالیت بدنی منظم، از دیابت بارداری جلوگیری کنید.
علائم دیابت
در صورت مشاهده علائم دیابت، قند خون خود را آزمایش کنید.اگر علائم دیابت زیر را دارید، برای آزمایش قند خون به پزشک مراجعه کنید:
- ادرار کردن زیاد، اغلب شب ها
- خیلی تشنه هستید
- بدون تلاش وزن کم کنید
- بسیار گرسنه هستید
- تاری دید داشته باشید
- دست ها یا پاهایی بی حس یا گزگز داشته باشید
- خیلی احساس خستگی کنید
- پوست بسیار خشکی داشته باشید
- زخم هایی داشته باشید که به آرامی بهبود می یابند
- بیشتر از حد معمول عفونت داشته باشید
علائم دیابت نوع ۱
افرادی که دیابت نوع ۱ دارند نیز ممکن است حالت تهوع، استفراغ یا دردهای معده داشته باشند. علائم دیابت نوع ۱ فقط در چند هفته یا چند ماه ایجاد می شود و می تواند شدید باشد. دیابت نوع ۱ معمولاً از کودکی، نوجوانی یا جوانی شروع می شود اما در هر سنی ممکن است اتفاق بیفتد.
علائم دیابت نوع ۲
علائم دیابت نوع ۲ اغلب طی چندین سال ایجاد می شوند و می توانند مدت ها ادامه داشته باشند بدون اینکه مورد توجه قرار بگیرند (بعضی اوقات علائم قابل توجهی مشاهده نمی شود). دیابت نوع ۲ معمولاً از بزرگسالی شروع می شود، هرچند کودکان، نوجوانان و جوانان هر روز بیشتر به آن مبتلا می شوند. از آنجا که تشخیص علائم به سختی انجام می شود، مهم است که عوامل خطر دیابت نوع ۲ را بدانید و در صورت داشتن هر یک از آنها به پزشک مراجعه کنید.
علائم دیابت بارداری
دیابت بارداری (دیابت در دوران بارداری) معمولاً در اواسط بارداری ظاهر می شود و به طور معمول هیچ علائمی ندارد. اگر باردار هستید، باید بین هفته ۲۴ تا ۲۸ بارداری از نظر دیابت بارداری آزمایش شوید تا در صورت لزوم بتوانید برای محافظت از سلامتی خود و کودک خود تغییراتی ایجاد کنید.
منبع: cdc.gov