مرور کلی
وقتی اشتیاق شما برای خوردن غذا کاهش می یابد، اشتها کاهش می یابد. همچنین ممکن است به عنوان کم اشتهایی یا کاهش اشتها شناخته شود. اصطلاح پزشکی آن نیز بی اشتهایی است.شرایط بسیار متنوعی می تواند باعث کاهش اشتهای شما شود. این موارد بین بیماری های روحی و جسمی متغیر است.
اگر دچار بی اشتهایی شوید، ممکن است علائم مرتبطی مانند کاهش وزن یا سو تغذیه نیز داشته باشید. در صورت عدم درمان این موارد می تواند جدی باشد، بنابراین مهم است که دلیل کاهش اشتها را پیدا کرده و آن را درمان کنید.
چه عواملی باعث کاهش اشتها می شوند؟
تعدادی از شرایط می تواند منجر به کاهش اشتها شود. در بیشتر موارد با درمان بیماری یا دلیل اصلی، اشتهای شما به حالت طبیعی برمی گردد.
باکتری ها و ویروس ها
از دست دادن اشتها می تواند به دلیل عفونت های باکتریایی، ویروسی ، قارچی یا سایر موارد در هر مکان ایجاد شود.
در اینجا فقط چند مورد از نتایج آن وجود دارد:
- عفونت دستگاه تنفسی فوقانی
- ذات الریه
- ورم معده و روده
- کولیت
- عفونت پوستی
- مننژیت
پس از درمان مناسب بیماری، اشتهای شما برمی گردد.
علل روانشناختی
دلایل مختلف روانشناختی برای کاهش اشتها وجود دارد. بسیاری از افراد مسن اشتهای خود را از دست می دهند، گرچه کارشناسان دقیقاً دلیل آن را نمی دانند.وقتی غمگین، افسرده ، غمگین یا مضطرب هستید، اشتهای شما نیز ممکن است کاهش یابد. بی حوصلگی و استرس نیز با کاهش اشتها در ارتباط است.اختلالات خوردن، مانند بی اشتهایی عصبی، همچنین می تواند به طور کلی باعث کاهش اشتها شود. فرد مبتلا به بی اشتهایی عصبی دچار گرسنگی دادن به خود یا روش های دیگری برای کاهش وزن می شود.افرادی که به این بیماری مبتلا هستند به طور معمول کم وزن هستند و ترس از افزایش وزن دارند. بی اشتهایی عصبی همچنین می تواند باعث سو تغذیه شود.
شرایط پزشکی
شرایط پزشکی زیر ممکن است باعث کاهش اشتهای شما شود:
- بیماری مزمن کبدی
- نارسایی کلیه
- نارسایی قلبی
- هپاتیت
- ایدز
- زوال عقل
- کم کاری تیروئید
سرطان همچنین می تواند باعث از دست دادن اشتها شود ، به خصوص اگر سرطان در مناطق زیر متمرکز باشد:
- روده بزرگ
- معده
- تخمدان
- لوزالمعده
بارداری همچنین می تواند باعث کاهش اشتها در سه ماهه اول بارداری شود.
داروها
برخی از داروها و داروها ممکن است اشتهای شما را کاهش دهند. این داروها شامل داروهای غیرقانونی – مانند کوکائین ، هروئین و آمفتامین – همراه با داروهای تجویز شده است.
برخی از داروهای تجویزی که اشتها را کاهش می دهند عبارتند از:
- آنتی بیوتیک های خاص
- کدئین
- مورفین
- داروهای شیمی درمانی
چه موقع به دنبال درمان فوری باشید
اگر بدون دلیل مشخص شروع به کاهش سریع وزن می کنید ، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.همچنین اگر کاهش اشتها می تواند در نتیجه افسردگی ، الکل یا اختلال خوردن مانند بی اشتهایی عصبی یا پرخوری باشد ، به دنبال کمک فوری پزشکی هستید.
کاهش اشتها چگونه درمان می شود؟
درمان کاهش اشتها به علت آن بستگی دارد. اگر علت آن عفونت باکتریایی یا ویروسی باشد، معمولاً به درمان خاصی برای این علامت نیاز نخواهید داشت، زیرا با بهبود عفونت اشتها به سرعت برمی گردند.
مراقبت در منزل
اگر کاهش اشتها به دلیل بیماری پزشکی مانند سرطان یا بیماری مزمن باشد، تحریک اشتها مشکل است. با این حال، لذت بردن از غذا با غذا خوردن در کنار خانواده و دوستان، پختن غذاهای مورد علاقه خود یا بیرون رفتن برای صرف غذا در رستوران ها ممکن است به تشویق غذا خوردن کمک کند.
برای کمک به کمبود اشتها، ممکن است فقط در خوردن فقط یک وعده غذایی بزرگ در روز و میان وعده های سبک توجه داشته باشید. خوردن وعده های غذایی مکرر کوچک نیز می تواند مفید باشد و هضم این معمولاً در معده از وعده های غذایی بزرگ آسان تر است.
ورزش سبک نیز ممکن است به افزایش اشتها کمک کند. برای اطمینان از دریافت مواد مغذی کافی از غذا، وعده های غذایی باید کالری و پروتئین زیادی داشته باشند. همچنین ممکن است بخواهید نوشیدنی های پروتئینی مایع را امتحان کنید.
تهیه یک یادداشت از آنچه می خورید و می نوشید در طی چند روز تا یک هفته مفید است. این به پزشک کمک می کند تا میزان تغذیه شما و میزان اشتهای شما را ارزیابی کند.
مراقبت پزشکی
در طول ملاقات، پزشک شما سعی می کند تصویری کامل از علائم شما ایجاد کند. آنها وزن و قد شما را اندازه گیری می کنند و این را با میانگین جمعیت مقایسه می کنند.همچنین از شما در مورد سابقه پزشکی، داروهای مصرفی و رژیم غذایی سوال خواهد شد. آماده پاسخگویی به سوالات زیر باشید:
- چه زمانی علائم شروع شد؟
- خفیف بوده یا شدید؟
- چقدر وزن کم کرده اید؟
- آیا محرکی وجود داشته است؟
- آیا علائم دیگری دارید؟
پس از آن ممکن است لازم باشد آزمایشاتی را برای یافتن علت کاهش اشتها انجام دهید.
آزمایشات احتمالی شامل موارد زیر است:
- سونوگرافی از شکم شما
- شمارش کامل خون
- آزمایشات عملکرد کبد ، تیروئید و کلیه (اینها معمولاً فقط به نمونه خون نیاز دارند)
- یک سری GI فوقانی، که شامل اشعه ایکس است که مری ، معده و روده کوچک شما را بررسی می کند
- سی تی اسکن از سر، سینه، شکم یا لگن
در برخی موارد ، شما از نظر بارداری و HIV آزمایش خواهید شد. ادرار شما ممکن است از نظر ردیابی داروها آزمایش شود.اگر کاهش اشتها منجر به تغذیه شده باشد ، ممکن است از طریق یک خط داخل وریدی مواد مغذی به شما داده شود.همچنین ممکن است پزشک برای تحریک اشتهای شما داروی خوراکی تجویز کند.اگر کاهش اشتها در نتیجه افسردگی، اختلال در غذا خوردن یا سومصرف مواد باشد، ممکن است به یک متخصص بهداشت روان ارجاع داده شوید.از دست دادن اشتها ناشی از داروها با تغییر در دوز دارو یا تغییر در نسخه تجویز می شود. هرگز بدون مشورت با پزشک خود داروهای خود را تغییر ندهید.
اگر کاهش اشتها درمان نشود، چه نتیجه ای خواهد داشت؟
اگر کاهش اشتهای شما به دلیل یک بیماری کوتاه مدت است، شما به طور طبیعی و بدون هیچگونه اثر طولانی مدت بهبود خواهید یافت.با این حال ، اگر به علت یک بیماری پزشکی باشد، بدون درمان ممکن است وضعیت بدتر شود.
در صورت عدم درمان ، کاهش اشتها همچنین می تواند با علائم شدیدتری همراه باشد ، مانند:
- خستگی مفرط
- کاهش وزن
- ضربان قلب سریع
- تب
- تحریک پذیری
- احساس مریضی عمومی یا بی حالی
اگر اشتهای کاهش یافته شما ادامه یابد و دچار تغذیه یا کمبود ویتامین و الکترولیت شوید، می توانید عوارض تهدید کننده زندگی داشته باشید. بنابراین، در صورت کم اشتهایی که بعد از یک بیماری حاد برطرف نمی شود یا بیش از چند هفته طول می کشد، مراجعه به پزشک مهم است.
منبع : وب سیات healthline.com