-پزشک متخصص
امروز یک روز شلوغ در بیمارستان ما است. کادر اداری مدام با پذیرش، نوبتدهی و… درگیر هستند و من کل روز پیگیر فرآیند تشخیص بیماری، درمان، نوشتن نسخه و حتی نوشتن سوابق بیماران هستم .
در این همه شلوغی و دغدغه کاری،متاسفانه کارمند اداری من سابقه یکی از بیماران را ثبت نکرده و همین طور بیمار دیگری سوابق پزشکی خود را گم کرده است.
که این مشکلات علاوه بر فشارهای عصبی و خستگی، باعث از بین رفتن وقت زیادی از همه پزشکان میشود.
سوال من اینکه آیا راه حلی وجود دارد که در صورت دسترسی نداشتن یا مفقود شدن مدارک فیزیکی بیمار، پزشک بتواند به سوابق پزشکی او دسترسی یابد؟
–بله دکتر
خبر خوب این است که دنیای تکنولوژی مدرن امروزی با معرفی پرونده الکترونیک سلامت این مشکلات و دغدغه پزشکان راه حل کرده است!
با ما همراه باشید تا در این پست بلاگ بیشتر به این موضوع بپردازیم.
سیر تکاملی مدارک پزشکی:
مدارک پزشکی از ابتدای شروع به کار پزشکی وجود داشته است و از اصلی ترین مشکلات سوابق پزشکی کاغذی سنتی در تمام طول تاریخ ، عدم استاندارد سازی پزشکان و امکانات بهداشتی، جستجوی ضعیف و از دست دادن اطلاعات است. این مشکلات باعث شد تا دهه ۱۹۶۰در آمریکا اولین سیستم پرونده الکترونیک سلامت (EHR/Electronic Health Record) به تیم های درمانی معرفی شود اما در سال های ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۲ به طور رسمی و مورد استفاده قرار گرفت.معرفی پرونده الکترونیک سلامت(EHR):
پرونده الکترونیک سلامت به زبان ساده ، مجموعهای الکترونیکی از سوابق پزشکی بیمار است که تشخیصها، داروها، برنامههای درمانی، آزمایشها و نتایج آزمایشگاهی، آلرژیها، ثبت اطلاعات بیمار و… را شامل میشود. در حقیقت وظایف اصلی پرونده الکترونیک سلامت به طور کلی شامل این ۸ مورد است:- ثبت درخواستهای پزشک
- مدیریت نتایج
- منبعی از اطلاعات و داداههای سلامت
- پشتیبانی از تصمیمات بالینی
- دسترسی آسان به دادههای پزشکی و ارتباطات الکترونیکی
- پشتیبانی و حمایت از بیمار
- پشتیبانی از فرآیندهای اداری
- گزارشدهی و مدیریت سلامت جمعیت