یک مورد سرطان خون در کودک ۳ ساله به دنبال پرتودهی در زمان حضور در رحم مادر و در مردی بالغ به دنبال پرتودهی ستون فقرات برای «اسپوندیلیت آنکیلوزان» در آوریل ۱۹۵۹، توسط «آ. جی. اس کوپر» و «آ. اس استینبک» از استرالیا، گزارش شد.
سرطان خون در کودکان و مطالعات آلیس استوارت
نگرانی در مورد اثرات رادیوگرافی قبل از زایمان توسط «آلیس استوارت» متخصص اپیدمیولوژی از آکسفورد، در سال ۱۹۵۶ مطرح شده بود.
در دهه ۱۹۳۰ بسیاری از متخصصان زنان و زایمان توصیه میکردند رادیوگرافی قبل از تولد کنترل شود و به طور کلی، ریسک پرتوگیری از جانب توصیههای پزشکی برای مادر و جنین به حداقل برسد.
آلیس استوارت میان مرگ و میر ناشی از سرطان در کودکان زیر ۱۵ سال و مادر در معرض رادیوگرافی در دوره بارداری، همبستگی پیدا کرد.
استوارت در حال بررسی اپیدمیولوژی سرطان خون در دوران کودکی بود که در سال ۱۹۵۱ روندی صعودی داشت، و از آن با عنوان «همهگیری سرطان خون» صحبت میشد.
آلیس استوارت بر این واقعیت واضح تأکید کرد که زندگی از زمان لقاح شروع می شود و نه از بدو تولد.
بنابراین او از مادران در مورد آنچه در دوران بارداری آنها اتفاق افتاده بود، مانند اینکه «آیا در بارداری بیماری خاصی داشتید؟» و «آیا در معرض پرتوهای ایکس قرار گرفتید؟» سوال کرد.
این تحقیق در اوج «جنگ سرد» و در زمان افزایش نگرانی در مورد پرتوها انجام شد.
کمپین خلع سلاح هسته ای در سال ۱۹۵۸ تشکیل شد، یعنی همان سالی که مطالعه کامل آلیس استوارت منتشر شد.
علیرغم شواهد، در حرفه پزشکی مقاومت در برابر تغییر رویه بالینی وجود داشت و در حالی که تقاضاهای رادیوگرافی در دوره بارداری کمابیش کاهش یافته بود، این در سال ۱۹۸۰ بود که گروههای پزشکی اصلی در امریکا توصیه به انجام آن را در بالین متوقف کردند.
در اینجا در مورد چگونگی تشکیل کمیته ملی حفاظت در برابر پرتو پس از مرگ آیرونساید بروس بخوانید.
کمیته خطرات رادیولوژیکی برای بیماران
در سال ۱۹۶۱ شورای تحقیقات پزشکی در انگلیس در دومین گزارش خود در مورد این موضوع و همچنین کمیته مهم آدریان در مورد خطرات رادیولوژیک برای بیماران، در مورد خطرات پرتویی گزارش دادند.
گزارش ها بسیار تأثیرگذار بودند و جزو خواندنیهای ضروری برای «همه رادیولوژیستها» شد.
لرد آدریان سخنرانی آغازین خود را در کنگره رادیولوژی سالانه قلمرو متحده بریتانیا (UK) در سال ۱۹۶۱ ارائه کرد؛ دیدگاههای وی در مورد خطرات تابش تا امروز همچنان با اهمیت است.
خطرات پرتوهای پزشکی اکنون جدی گرفته شده است و تلاش برای کاهش دوزهای دریافتی بیماران و کارمندان، هم در رادیولوژی تشخیصی و هم در پرتودرمانی صورت گرفته و مقالات متعددی در این زمینه منتشر شده است.
منبع: کتاب The history of radiology