به مارکوپکس خوش آمدید

سیستم‌ عامل کامپیوتر قسمت دوم

چکیده مقاله

آنچه در این مقاله خواهید خواند:

سیستم عامل UNIX در سال ۱۹۶۹ توسط تامپسون، ریچی و مکلروی در آزمایشگاه‌های AT&T Bell ایجاد شد.

UNIX بسیار جذاب بود، زیرا از چندین برنامه کاربردی قدرتمند پشتیبانی می‌کرد که امکان اتصال تصادفی آنها برای ایجاد توالی‌های مفید نیز وجود داشت.

سیستم عامل UNIX

UNIX یک سیستم عامل اشتراک زمانی قدرتمند بود که امکان استفاده توسط چند کاربر (ارائه خدمات به بیش از یک کاربر در هر بازه زمانی)، انجام چند فعالیت به طور همزمان (اجرای چندین برنامه به طو همزمان) را فراهم می‌آورد و یک ساختار باز داشت و در نتیجه توسط کامپیوترهای عرضه شده توسط فروشندگان مختلف قابل استفاده بود.

زبان C آزمایشگاه‌های Bell به عنوان اساسی برای سیستم عامل UNIX به کار برده شد.

UNIX در شرایط دانشگاهی به محبوبیت رسید، زیرا قوانین ضداعتماد در ابتدا به AT&T اجازه دادند تا محصول با قیمت پایین مجوز دریافت کند. در سال ۱۹۸۳، ۸۰ درصد کالج‌هایی که مدرک علوم کامپیوتر ارائه می‌دادند، از UNIX استفاده کرده و چندین نسخه UNIX در این مدت عرضه شد.

در سال ۱۹۸۴، بعد از منحل شدن شرکت AT&T ، دادگاه به این شرکت اجازه داد تا وارد کسب و کار کامپیوتر شده و سیستم عامل UNIX عرضه کند.

با قابلیت اجرا بر روی تعداد زیادی از کامپیوترهای مختلف، UNIX به یکی از رقبای اصلی سیستم‌های عامل قدرتمند گردید که از جمله آنها می‌توان به موارد عرضه شده توسط IBM و Apple Macintosh اشاره کرد و در سیستم‌های عامل موردنیاز برای شبکه‌ کامپیوترهای دسکتاپ، ایستگاه‌های کاری و کامپیوترهای اصلی به کار برده شد.

در اوایل ۱۹۸۷، SUN Microsystems به AT&T ملحق شد تا نسخه جدیدی از UNIX با رابط کاربری گرافیکی ایجاد کند که از پروتکل‌های اینترنت استفاده می‌کرد.

برنامه کنترلی برای میکروکامپیوترها (CP/M) در سال ۱۹۷۴ توسط کیلدال، موسس مرکز تحقیقات دیجیتال ایجاد شد.

اولین سیستم عامل برای ریزپردازنده‌های ۸ بیتی از جمله کامپیوترهای مبتنی بر ۸۰۸۰ و سپس برای کامیپوترهای شخصی سری IBM PC ارائه شد و CP/M یک ماژول مهم به نام BIOS داشت که بسیاری از برنامه‌های اپلیکیشن‌ها و سیستم‌های عامل از آن برای برقراری ارتباط با اجزای سخت افزاری خود استفاده می‌کردند.

در اواخر دهه ۱۹۷۰، CP/M در سراسر جهان در بیش از ۳۰۰ میکروکامپیوتر مختلف به کار برده می‌شد و بیش از ۲۰۰۰۰۰ بار بر روی دستگاه‌های مختلف نصب شده بود.

سیستم عامل LINUX

LINUX در سال ۱۹۸۹ توسط Torvalds از دانشگاه هلسینکی به عنوان سیستم عاملی با قابلیت پشتیبانی از ویژگی‌های UNIX ارائه شد.

این سیستم عامل به صورت رایگان در اختیار عموم قرار گرفت. استفاده از این سیستم عامل یک شرط داشت و کاربران باید تمام تغییرات خود را به صورت عموم اعلام می‌کردند.

LINUX Online ( http://www.linux.org/ ) نیز یک موقعیت مرکزی ارائه داد که از طریق آن کاربران می‌توانستند کد منبع را دریافت کرده، راه حل ایرادات کدها را ثبت کرده و ویژگی‌های جدیدی اضافه کنند.

در سال ۱۹۹۹، نسخه ۲.۲ لینوکس عرضه شد و توسط تمام توزیع‌کنندگان لینوکس به اشتراک گذاشته شد.

بخش اصلی سیستم عامل، از چندین کاربر، انجام همزمان اقدامات، شبکه، خدمات اینترنتی و پلت‌فرم‌های ۶۴ بیتی پشتیبانی می‌کرد.

در سال ۱۹۹۹، این شرکت بیش از ۱۰۰۰ سهامدار داشت و تعداد کاربران لینوکس به بیش از هفت میلیون می‌رسید و به یکی از رقبای اصلی مایکروسافت ویندوز تبدیل شد.

سیستم عامل Smalltalk

سیستم عامل Smalltalk که برای اولین بار در سال ۱۹۸۴ برای مکینتاش اپل به کار برده شده بود، رابط کاربری گرافیکی ارائه می‌داد که امکان استفاده از منوها و آیکن‌ها با استفاده از ماوس را فراهم می‌کرد.

چندین نسخه از سیستم عامل مکینتاش شرکت اپل در دهه ۱۹۹۰ عرضه شده و در سال ۲۰۰۰، سیستم عامل مکینتاش و مایکروسافت ویندوز از جمله سیستم‌های عامل برتر میکروکامپیوتر‌ها به شمار می‌رفتند.

سیستم عامل MS-DOS

سیستم عامل MS-DOS در اوایل دهه ۱۹۸۰، زمانی که IBM به سیستم عاملی برای ریزپردازنده ۱۶ بیتی ۸۰۸۸ خود در کامپیوتر IBM-PC نیاز داشت، ارائه شد.

IBM با گیتس برای ایجاد MS-DOS وارد قرارداد شد.

در دهه ۱۹۸۰، MS-DOS به یکی از پرکاربردترین سیستم‌های عامل تبدیل شد.

در اواخر دهه ۱۹۸۰، گیتس و همکارانش به طور مستقل سیستم عاملی به نام MS Windows را ارائه کردند و گیتس از IBM جدا شد و شرکت IBM نیز به ساخت IBM-OS/2 ادامه داد.

در ماه می ۱۹۹۰، مایکروسافت از سیستم عامل MS-Windows 3.0 رونمایی کرد و یک اشاره گر ماوس همانند مدل به کار برده شده در اپل مکینتاش به این نسخه از ویندوز افزوده شده بود.

این نسخه از ویندوز از قابلیت‌های شبکه نیز پشتیبانی می‌کرد.

در سال ۱۹۹۴،Microsoft Windows 4.0  سی و دو بیتی عرضه شد و در اواسط دهه ۱۹۹۰، این شرکت از ویندوز ۹۵ رونمایی کرد که به طور گسترده در کامپیوترهای شخصی به کار برده می‌شد.

مایکروسافت سپس تغییراتی را در این سیستم عامل اعمال کرده و در سال ۲۰۰۱ آن را تحت عنوان MS Windows XP، در سال ۲۰۰۷ تحت عنوان MS Windows Vista، در سال ۲۰۰۹ تحت عنوان MS Windows  و در سال ۲۰۱۲ تحت عنوان Windows 8 عرضه نمود.

قسمت اول این مقاله را در اینجا بخوانید.

منبع: کتاب The History Of Medical Informatics In The United States

مجله مارکوپکس

آخرین مقاله‌ها

سیستم اطلاعات رادیولوژی
مجله مارکوپکس

سیستم اطلاعات رادیولوژی : مدیریت گردش کار

سیستم اطلاعات رادیولوژی : مدیریت گردش کار تصویربرداری از اهمیت بسیاری در خدمات درمانی برخوردار است، و در تشخیص و درمان اکثر موارد پزشکی کمک

مجله مارکوپکس

Hanging Protocol

پروتکل نمایش Hanging چیست؟ پروتکل Hanging در زمینه تصویربرداری پزشکی، به محموعه‌ای از قوانین و دستورالعمل‌هایی اشاره دارد که نحوه چیدمان نمایش تصاویر پزشکی را

مجله مارکوپکس

دیویژن(نسخه ۱۴.۵۰.۵)

نرم افزار  دیویژن برای طیف گسترده‌ای از کاربران و متخصصین طراحی شده تا همه‌ی نیاز‌های مختلف را به بهترین شکل ،سهولت و امنیت بالا تامین

تازه‌های مارکوپکس

به دنبال مطلب خاصی هستید؟